Børn skal lære deres rettigheder!

 

Det er vigtigt, at vi underviser børnene i deres rettigheder og lærer dem, at overgreb aldrig er deres egen skyld

 

Historien om de misbrugte filmbørn er oppe i medierne. Skuespillerne beskriver følelser som skyld og skam – følelser, jeg selv havde, da jeg var barn og oplevede overgreb. Det er derfor vigtigt, at vi underviser børnene i deres rettigheder og lærer dem, at overgreb aldrig er deres egen skyld.

 

Jeg kan huske skylden og skammen over at blive slået, fra jeg var helt lille. Jeg elskede min far – han var min helt. Når han slog mig, var det fordi, jeg ikke var god nok. Jeg fortjente det. Jeg elskede ham, og derfor virkede det kun rigtigt, at jeg tog fejl frem for han. Jeg blev ældre. Min mor var invalid og havde brug for hjælp.

 

… Jeg bar skylden over ikke at være god nok for min far og at være grunden til, at min mor ikke fik hjælp. Derfor sagde jeg aldrig noget. Hvis menneskerettigheder i dag blev sat på skoleskemaet, ville børnene få mulighed for at forstå, at overgreb aldrig er deres egen skyld. Børn skal lære om alle former for vold og forstå, at vold er forbudt. At de har rettigheder og krav på et liv uden vold. På den måde vil de turde råbe op tidligere, så vi kan hjælpe dem af med skammen og frygten.

 

Når jeg som foredragsholder fortæller min historie til skolebørn, bliver jeg overrasket over, hvor mange børn, der ikke ved, at skylden ikke ligger hos dem. De spørger bagefter, om den vold, de oplever, er okay. Nej, siger jeg.

 

Vold mod børn er aldrig okay. Og til jer, der bærer på skammen – jer, der er ofre for overgreb – hvis du har modet til det, så vær med til at bryde tabuet. Vi er ikke alene om skammen, skylden, hemmelighederne, løgnene.

 

Er du interesseret i at sætte rettigheder på dagsorden på din eller dit barns skole? Læs her anmeldelser og info om mine oplæg for skoler: Foredrag for skoler

 

 

(Uddrag af kronikken ‘Børn skal lære deres rettigheder’ blev bragt i Information, 6. april 2018. Læs evt. den fulde version her: Link til PDF)

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *