Sikrer Grundloven os alle lige rettigheder?

Når man nærlæser Grundloven, vil man eks. læse*, at de på overførselsindkomst kan miste deres valgret?!

 

Prøv lige at tænk på, hvor mange mennesker, der ikke har grundlovssikret stemmeret! Der er stadig rigtig mange, der betragtes som ’andenrangs borgere’.

Hvad er det, der gør, at vi synes, det er legalt, at nogen mennesker ikke skal have samme rettigheder? Hvorfor hænges nogen ud som særlige i et broget samfund? Hvordan omtaler vi i dagligdagen en person med handicap, anden etnisk herkomst osv.? Når vi har mødt eks. en mand med handicap, vil vi så netop beskrive ham som handicappet, selvom det slet ikke er nødvendig for den historie, vi vil fortælle?

Medierne beskriver typisk, når der har været kriminelle med ’accent og mørklødet hud’. Men nævner ikke alle de gange, det er en bleg dansker, der har været på spil.

Borgere med handicap oplever oftere mistænkeliggørelse, samt at svarfrister og klageinstanser ved kommunen ikke overholdes. Havde det været firmaansatte, der behandlede kunderne på den måde, var firmaet gået konkurs og/eller medarbejderne havde som minimum fået besked på at opføre sig humant. Her gælder ingen Grundlov for os. Hver gang vi sætter nogen i bås, skaber vi uligevægt. Pludselig bliver det legitimt at skille nogen ud fra flokken.

 

Mon der er en bagvedliggende årsag til, at nogen af os kan risikere vores stemmeret? Er man bange for, at netop vi får lyst til at markere uligevægten i samfundet?

 

Længe leve demokratiet. Hav en mangfoldig og dejlig Grundlovsdag!

 

 

 

*Grundlov af 1953, §29 stk.1 samt §82

 

 

‘Sikrer Grundloven os alle lige rettigheder?’ blev bragt i Nordjyske d.2.6.18.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *