fbpx

Tak for dig, sygeplejerske

Print Friendly, PDF & Email

Jeg bliver så stolt af at være sygeplejerske, når jeg ser dig!

Sådan sagde en tidligere sygeplejerske til mig, da vi tilfældigt mødte hinanden efter mange år. Vi stod rørte og omfavnede hinanden.

Jeg kan godt forstå, at hun er umådelig stolt af at være indenfor så vigtigt et fag!

Havde det ikke været for lægevidenskaben, kompetente læger og skarpe sygeplejersker, havde jeg været død for 23 år siden.

Det var også det, denne sygeplejerske kom til at tænke på, da hun så mig. Heldigvis stopper hun op og reflekterer over, hvor vigtigt det er, at vi har det sundhedssystem, vi er så velsignede med her i landet.

 

 

Når jeg ser din tidligere overlæge, Tina, bliver jeg simpelthen så rørt og glæder mig så dybt inde over alt det gode der er sket for dig. Heldigvis kan jeg følge med i avisen ind imellem om, hvordan det går for dig.

AIDS

Læser du kære sygeplejersker med på dette skriv? Så stop lige op et øjeblik og glæd dig over den store forskel du gør for mig og alle andre.

Jeg skriver ’alle andre’, fordi vi jo nok alle på et eller andet tidspunkt skal i forbindelse med jer. Det er det, der gør det så utroligt svært for mig at forstå, hvorfor jeres fag ikke vægtes højere.

Følgelig denne lille kærlig hilsen i anledning af Den internationale sygeplejerskedag.

Det er nok de færreste sygeplejersker forundt at møde tidligere patienter. Derfor går denne hilsen ud til jer alle fra alle os, der nu har gode liv med fx familier, egne børn og gode jobs – pga. jer!

Jeg har siden min tid som terminalpatient fokuseret mere og mere på arbejdsglæden. Det har været et naturligt skridt for mig. Simpelthen fordi jeg er fuld af taknemmelighed over at overleve. Jeg lovede både Gud og jer dengang, at jeg vil gøre mit allerbedste for at få mest muligt ud af mit liv.

Jeg var fyldt af en overvældende ydmyghed over, at netop jeg fik lov til at overleve. Hvorfor, når så mange andre mere kompetente mennesker end jeg dør?

Det gav ikke nogen mening for mig. Men jeg blev nødt til at få mit liv til at skabe mening. Ellers så havde jeg jo svigtet. Jeg havde svigtet Gud. Jeg havde svigtet jer og al jeres store arbejde i at sikre min overlevelse.

Det svigt kunne jeg ikke leve videre med. Det svigt blev mit drive.

Et drive til at fokusere på alle de små glæder, der var i mit liv. Et liv jeg nu lige pludselig skulle lære at leve igen.

Det skulle da ikke være så svært at leve af livet, tænker du måske. Men det var det i den grad. Den ro sygehuspræsten havde opnået inde i mig, blev til totalt kaos den dag jeg blev udskrevet. Nu skulle jeg vende alt på hovedet. Jeg skulle lære at leve med endnu en massiv stor kronisk sygdom. En sygdom der invaliderede mig så meget, at det var hele mit fokus dag og nat. En sygdom der krævede så bastant medicinsk behandling, at jeg ikke længere kunne få behandling for mine smertefulde gigtsygdomme.

Sagt på godt nordjysk; det var rimelig meget op ad bakke for mig.

Men jeg fik knækket nødden. Jeg fandt frem til redskaber der kan hjælpe både mig og mit foredragspublikum til højre glæde. Siden arbejdede jeg intensivt på at skabe mig det bedst mulige arbejde. Nu hvor jeg er blevet selvstændig, har jeg i den grad også fundet frem til arbejdsglæden. Måske har vi allerede mødt hinanden under nogle af mine foredrag i Dansk Sygeplejeråd?!

Men nu skulle det jo egentlig ikke handle om mig. Det skulle hellere handle om min sjæl, for jeg er ude at danse den vildeste tango med din sjæl i dag.

Skulle vi to ikke opfinde et helt nyt ord; sjæletango?!

Så når nu det går helt vildt for sig på din arbejdsplads, så gå lige og nyn en lille tangomelodi og tænk på min sjæl, der gerne svinger dig rundt i dyb taknemmelighed.

Hvis det ikke er nok, deler jeg gerne ud af min boblende arbejdsglæde. For jeg fik det allerbedste ud af livet. Det havde jeg jo lovet dig – og Gud!

At holde fokus på arbejdsglæden kan være en udfordring for mange sygeplejersker, især når arbejdsdagen er travl og uforudsigelig. Sygeplejersker arbejder i et højt stressniveau og skal ofte håndtere kritiske og komplekse situationer, hvilket kan føre til udmattelse, stress og udbrændthed.

I en travl sygeplejerskes arbejdsdag er det vigtigt at huske på, at arbejdsglæden ikke altid vil være der, men at man kan arbejde med sig selv og sin tilgang til arbejdet for at opretholde den. At have en positiv holdning, tage sig tid til selvomsorg og refleksion, søge støtte og have en god arbejdsbalance kan alt sammen hjælpe.

Her er fem gode råd til at hjælpe med at holde arbejdsglæden oppe, når der er travlt:

  1. Prioriter tid til at reflektere: Selvom arbejdet kan være travlt og hektisk, kan det være nyttigt at tage sig tid til at reflektere over de positive og meningsfulde aspekter af arbejdet. Dette kan hjælpe med at forstærke ens følelse af formål og glæde i arbejdet.
  2. Skab en god arbejdsbalance: Det kan være fristende at bruge al ens tid og energi på arbejdet, men en god arbejdsbalance er afgørende for at opretholde arbejdsglæden. Det er vigtigt at planlægge tid til fritidsaktiviteter og afslapning, så man kan lade op og undgå at blive udmattet og udbrændt.
  3. Sørg for at have støtte: At have et godt team og støttende kolleger kan hjælpe med at styrke ens arbejdsglæde og mindske stress. Sørg for at arbejde i et miljø, hvor der er støtte og samarbejde, og søg hjælp, når det er nødvendigt.
  4. Fokuser på positive resultater: Når arbejdet er travlt og udfordrende, kan det være svært at opretholde et positivt syn på situationen. Prøv at fokusere på de positive resultater, som man har opnået, og de positive aspekter af arbejdet, som man kan være taknemmelig for.
  5. Sæt realistiske mål: At sætte realistiske mål og opgaver kan hjælpe med at opretholde en følelse af kontrol og fremgang på arbejdet. Det kan også hjælpe med at mindske stress og følelsen af overvældelse, når man har en klar plan for, hvad der skal opnås, og hvordan det skal gøres.
Scroll to Top