fbpx

Se hvordan du kan håndtere mobning på drømmejobbet!

Print Friendly, PDF & Email

Læs hvad Fie har lært i kølvandet på sin oplevelse og reaktion på mobning!

Jeg kom i december 2021 ved et tilfælde i kontakt med Fie, og vi kom til at snakke om, hvordan man kan håndtere mobning på arbejdspladsen, som virkelig frarøver mange mennesker arbejdsglæden. 

 

Det er virkelig vigtigt, at det bliver håndteret på den rigtige måde, ellers kan den eskalere. Men når du står midt i den krisetilstand, som mobningen er, kan det være svært at vurdere, hvad der er ”rigtigt” og ”forkert”. Det kender Fie godt, og hun har nu lært, at hun reagerede uhensigtsmæssigt.

 

Inden vi tager hul på Fies historie, skal vi fastslå, hvorfor mobningen er så vigtig at stoppe. Mobning gør hvert år mange mennesker syge. Ifølge lektor Annie Høgh, fra Institut for Psykologi på Københavns Universitet, og professor Åse Marie Hansen, fra Institut for Folkesundhedsvidenskab og det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, kan mobning forårsage posttraumatisk stress og fysisk skade ved at nedsætte kroppens evne til at frigive energi fra sine depoter.

Fie starter sin historie om sine erfaringer med mobning på arbejdspladsen ved at fortælle mig:

Da jeg startede første dag i Shop En Lop, troede jeg, at min lykke var gjort; jeg troede, at her ville jeg blive i mange år. Jobbeskrivelsen, som blev aftalt ved jobsamtalen sammen med virksomheden og jobkonsulenten, passede perfekt til min uddannelse og erfaring. Jeg skulle blandt andet sørge for, at firmaets sociale medier blev opdaterede samt hjælpe med nyt design til hjemmesiden.

Der gik ikke lang tid på jobbet inden, at Fie ikke længere fik lov til at passe de arbejdsopgaver, som hun var ansat til. Fie tænkte dog i starten: ”Nu må du lige være en smule ydmyg. Selvom du har en universitetsuddannelse, så er dette en lille virksomhed, hvor vi må hjælpe hinanden, og små opgaver, skal jo også udføres”. Hun kunne dog ikke undgå at føle, at den anden person, som lige før Fie var blevet ansat i fleksjob med ansvar for sociale medier, ikke brød sig om Fies tilstedeværelse.

Fie besluttede sig dog for at gøre sit bedste for at være venlig og tolerant over for sin kollega, behandle hende som en samarbejdspartner og se bort fra, at kollegaen ikke havde nogen uddannelse inden for deres fælles område. Lige meget hjalp det, og kollegaen kritiserede konstant Fies opslag; eller endnu mere ekstremt – hun slettede dem simpelthen fra siden. Fie spurgte sin chef efter andre opgaver. Hun fik også nye opgaver, men de blev ofte stoppet kort tid efter, at Fie var gået i gang.

Fie siger:

Jeg ser mig selv som en stærk person efter et langt men godt forløb med god psykolog, og jeg genkendte også nogle røde flag hos kollegaen, som gik igen fra min fortid. Alligevel begyndte jeg, at blive først frustreret og endda gal på kollegaen. Men i stedet for at konfrontere hende mens jeg var godt gal, ved jeg nu, at jeg skulle have kølet ned og bedt min chef om et mæglermøde mellem os tre. Jeg har vel i min vredes stund tænkt, at jeg skulle vise hende, at jeg ikke er bange for hende.

Nej! At gå i defensiven og råbe, skrige eller skrive meget vrede ord efter éns mobber ender som regel i en større konflikt, og selvom Fie skrev en undskyldning til mobberen for de hårde ord, fremstod hun, Fie, nu som den slemme. Men hvad skal du så gøre? Fie siger selv, at hun efterfølgende har fundet ud af, at man fra begyndelsen skal sætte grænser og med neutrale ord, forklare hvad man ikke finder sig i. ”Jeg ser en del videoer med psykologen Dr. Ramani og hun har nogle gode råd”.

Når en samtale mellem dig og den person, som du føler dig mobbet af, ikke fungerer, kunne en anden måde at håndtere mobning på være at gå til arbejdsmiljørepræsen­tanten eller din leder og betro dig til ham/hende. Da mobbere af og til bare er ubetænksomme mennesker, som ikke er onde mennesker generelt, kan det nogle gange også hjælpe at arrangere et mæglingsmøde til at få sat ord på oplevelsen fra begge parter og få aftalt en løsning.

Hvis du efter at prøvet disse metoder allerede stadig føler, at du bliver mobbet eller holdt udenfor, kan den eneste løsning være at finde et nyt job på en virksomhed, hvor der er et sundere arbejdsmiljø, og hvor du bliver værdsat, som du fortjener det. Fie mener, at de personer som mobber er usikre personer, men at de stadig har et ansvar for, at de ikke spejler deres eget selvbillede over i andre og piller dem ned. I stedet kan man indrømme, at man er usikker og har brug for hjælp fra de andre.

 Jeg havde dog også på en måde selv et ansvar og skyld i mobningen. For det første gik jeg til chefen og brokkede mig over kollegaen, før jeg havde givet det en chance at snakke med hende og sætte grænser først på en afdæmpet og anstændig måde. For det andet kunne jeg måske have tilbudt hende hjælp med det, som hun havde svært ved, og forsikret hende om, at jeg ikke var ude på at erstatte hende og få hende væk fra jobbet. Den erfaring tager jeg med til en anden gang,” smiler Fie.

For Fie kom hjemsendelsen i hele landet på grund af Covid-19 som held i uheld, da hun så fik mobningen på afstand. Det betød, at hun ikke var i arbejdsmiljøet så længe, at hun gik ned med stress på grund af mobningen. Da hun blev fyret på grund af dårlig økonomi i virksomheden efter Corona, følte hun selv, at det betød, at det var meningen, at hun skulle i gang med at søge nye udfordringer.

 

Fie og Shop En Lop er opdigtede navne, fordi Fie helst ikke vil stå frem med sit rigtige navn. Hun ønsker heller ikke at hænge sin tidligere arbejdsplads og kollega ud med deres navne.

Kilder:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/mobning-gor-os-fysisk-svage

https://www.djoefbladet.dk/artikler/2020/8/s-aa–ondt-g-oe-r-mobning-p-aa–jobbet.aspx

https://medium.com/@DrNicoleLipkin/how-to-work-with-a-narcissist-when-you-have-no-choice-85da0a878352

Derudover kan du med fordel kigge på de forskellige videoer på (klinisk psykolog) Dr. Ramanis Youtube kanal. Selvom hun – ligesom sidstnævnte kilde – fremfor alt behandler temaer vedrørende narcissistisk personlig­heds­forstyrrelse, kan mange af hendes råd til at tackle den slags personer også bruges i tilfælde af mobning:

https://www.youtube.com/channel/UC9Qixc77KhCo88E5muxUjmA

Har du oplevet mobning på dit job ligesom Fie? Vi ville blive meget taknemmelige, hvis du i så fald ville dele dine erfaringer med os. Vi ville for eksempel meget gerne høre om, hvordan I håndterede mobningen på din arbejdsplads og løste konflikten. Vi takker mange gange på forhånd. 😊

Tre gode råd, hvis du oplever mobning

1: Sæt grænser fra starten, når en kollegas adfærd over for dig ikke føles rigtigt

2: Lad være med at råbe ubehagelige ord efter den/dem der mobber, men foreslå, at I tager et møde med arbejdsmiljørepræsentanten og jeres chef

3: Virker hverken grænser eller møde, kan det være, at du må finde et bedre job, hvor du bliver behandlet så godt, som du fortjener

Scroll to Top