fbpx

Er du blevet dolket i ryggen af en kollega?

Mobninghåndtering

Står du i en situation og kan nikke genkendende til følelsen af at være bedraget af en kollega? Så læs endelig Karlas historie nedenfor.  Den kan måske give dig en idé til at slippe helskindet ud af mobningen. Du er bestemt ikke alene!

 VIVE, Det Nationale Forskning- og Analysecenter For Velfærd, oplyser, at ifølge deres undersøgelser har hver 13. lønmodtager oplevet mobning inden for et år. Det svarer til 7,8 % af arbejdsstyrken. Det tal kan sagtens være endnu højere. Mobning opleves ofte som noget skamfuldt.  Der kan derfor sagtens være et mørketal, fordi mange tror, at det er deres egen skyld og derfor ikke taler om det.

Jeg håber og tror på, at dét at italesætte mobning kan bidrage til, at flere mennesker begynder at tænke over, hvordan de omgås med og taler til deres kolleger.  Som fx ved Karla og Fie der tør at stå frem. De har indset, at det ikke er deres skyld, at de blev mobbet.

 

Karlas historie

Det kom frem i Fies historie, at mobning kan fremprovokere nedsat arbejdsglæde og i værste fald PTSD. Derfor skal vi have stoppet mobningen. For Karla fandtes der kun én måde at løse den situation, som hun var kommet i på sit job. Men før vi kommer til løsningen, fortæller Karla, hvordan det hele begyndte, og hvad konflikten bestod i.

Jeg ville gerne holde et møde med min chef om at få mere optimale arbejdstider. Disse passede hverken særligt godt til mig eller arbejdspladsen. For at have nogle gode argumenter over for min chef lavede jeg en undersøgelse af, hvilke tidspunkter der var mest travlt på kontoret og således størst behov for mandsopdækning”. 

Inden Karla nåede at bruge resultatet af undersøgelsen til samtalen med sin chef, var der desværre en kollega, som havde set resultatet af Karlas undersøgelse. Karla fortsætter:

Den kollega, der havde kendskab til resultatet viste sig ingen skrupler at have. Hun gik selv til vores chef og brugte min undersøgelse til selv at få bedre arbejdstider. Jeg får stadig ondt i maven af at tænke tilbage på det”.

Ja, Karla følte sig forståeligt nok dolket i ryggen og paf og chokeret over kollegaens opførsel.

Ja, det var en stor skuffelse for mig, at man ikke kan stole på sine kolleger. Men også at de kan være så egoistiske at bruge mit arbejde på at fremme deres egne behov”,

siger hun. Kollegaen, der var gået bag Karlas ryg, var endda i fleksjob ligesom Karla selv. Uheldigvis for Karla var der ikke kun det ene tilfælde, hvor hun blev forrådt.

Næste gang en kollega gik bag Karlas ryg var i forbindelse med ferieplanlægning.

Det viste sig, at der var én kollega, som gerne ville sætte sig på netop de uger, som Karla havde udtrykt ønske om at holde ferie. Kollegaen var så gået til chefen før Karla og fået lov til at holde ferie de tidspunkter, som var de mest optimale for Karla. Igen følte Karla sig skuffet og bedraget.

For Karla er det ikke arbejdstiderne og ferierne i sig selv, der skuffede hende. Det, som gjorde og stadig gør, at hun føler sig mobbet er, at en kollega bevidst går efter lige præcist det, som kollegaen udmærket godt ved, var vigtigt for Karla.

Karla siger:

Det gjorde mig så vred og ked af det, og det gør mig stadig vred og ked af det, når jeg tænker tilbage på det”.

I nogle tilfælde har konflikterne og mobningen allerede gjort megen skade. Så når man forsøger at løse dem, kommer man ikke nogen vegne. Enten har firmaet ikke haft nogen mobbepolitik, eller også er den ikke blevet brugt. Det kan også være mobbepolitikken har været utilstrækkelig i forhold til at finde en løsning. For Karla var den eneste løsning at komme væk fra de kolleger, som mobbede hende.

Karla fandt sig et nyt arbejde, hvor hun kunne starte på en frisk.

I dag er Karla igen glad for at arbejde. Hun mener ikke, at man skal skamme sig over at vende ryggen til. Man må gerne gå sin vej, når arbejdsmiljøet er så giftigt som på sit tidligere job. Når tingene ikke kan fungere på en arbejdsplads og kolleger ikke sammen kan finde en løsning til at løse konflikterne, så er det bedst for alle, at vejene skilles.

 

***

Karlas navn er opdigtet, da hun ikke ønsker at stå frem med eget navn. Hun ønsker heller ikke at hænge sine tidligere kolleger og arbejdsplads ud med navn.

 

Fire gode råd, hvis du oplever mobning

1: Læg mærke til dine kollegaers adfærd omkring den kollega der mobber. Kunne der være en allieret? 

2: Hvis du oplever, at en kollega måske ser på den mobbende kollega på lignende måde som du, få en fortrolig snak.

3: Hold for alt i verden din egen sti ren. Snak med respekt om den mobbende kollega, så din nye allierede føler sig trygt og ikke føler, at han/hun skal vare sig over for dine stærke følelser. Gem dine sårede følelser til nogen, du stoler på udenfor arbejdspladsen.

4: Du kan fx åbne samtalen med din nye allierede med: jeg føler, du også ser mobning her på arbejdspladsen. Kan vi få en snak om, hvordan vi sammen skaber et trygt arbejdsmiljø, hvor alle trives?

Scroll to Top