fbpx

Når du møder en person med et synligt handicap, spørger du dem så, hvad de fejler?

Print Friendly, PDF & Email

En person med handicap?

Mit spørgsmål er ikke møntet på, at du skal have det tåkrummende med at have gjort det engang. Jeg ved, at det spørgsmål bliver stillet ofte til handicappede.

Min opfordring til dig lyder så: Læs mit opslag og bliv klogere på, hvordan jeg – en person med handicap – opfatter dit spørgsmål.

Jeg oplever ofte, at folk spørger, hvorfor jeg sidder i kørestol. Det gør de også, før de spørger, hvad jeg arbejder med, fx når jeg er til netværksmøde. Andre taler slet ikke til mig, fordi de nok ikke ved, hvad de skal snakke med mig om. De forventer måske ikke, at vi har noget til fælles.

Statistikkerne viser, at en stor andel af Danmarks befolkning ikke tør tale med en person med handicap. De er bange for at sige noget forkert. De ved ikke, hvad de skal snakke med en handicappet om. Den berøringsangst handler om, at det er tabubelagt at have et handicap.

Så.

Min modstand mod dette spørgsmål handler om, at de spørger ind til min (fysiske) begrænsning som det allerførste i kontakten med mig (eller undlader kontakt, fordi de er i tvivl om, hvad de skal sige). Det svarer til, at de spørger en, der stammer, hvorfor han stammer. Eller at de spørger en overvægtig, hvorfor han er overvægtig.

Det er slet ikke, fordi jeg ikke vil fortælle det. Det vil jeg gerne. Men jeg vil gerne undgå, at fokus i vores spirende relation er min begrænsning. Det er noget, vi kan tale om senere, når vi har lært hinanden at kende. Jeg ønsker så inderligt, at du ser hele mennesket og alt det, jeg er mere end en kørestolsbruger.

Jeg er forfatter, foredragsholder, iværksætter, mor til to, kone til en dejlig mand – og så sidder jeg i kørestol.

Min kørestol er en omstændighed. Ikke mig. Og mig må du hjertens gerne spørge ind til!

 

 

********

Jeg har selv kæmpet med at finde mit eget faglige formål i et format, der også passede til mig som person. Derfor har jeg igennem tiden været både lønmodtager, fleksjobber og iværksætter.

Det var først, da jeg begyndte at lytte til mig selv og mine behov i en jobsituation, at jeg fandt mit ideelle arbejdsliv.

Den vej viser jeg gerne dig via fx foredrag eller onlinekurser.

Scroll to Top