Sådan opnår du lykken!
Aalborg bliver kåret til den lykkeligste by i verden, på samme tid med, flere får stress, angst og depression, og vores børn får flere psykiske diagnoser.
Hvordan hænger det sammen? Jeg mener, at vi har et kæmpe drive, der gør, at vi altid stræber efter at få det bedre – men vi skal også lære, hvordan vi slukker det drive og bare har det godt i nuet
Aalborg er verdens lykkeligste by! Det konkluderede Europakommisionen i 2016. Vi er skidegode til at sige, at vi er tilfredse med livet – det var nemlig det, der blev spurgt om. Men alligevel synes jeg, der er så meget brok. Vi er tilfredse, ja – men er vi lykkelige?
Danmark er det lykkeligste land, og alligevel tager mange lykkepiller. Som egentlig er et forfærdeligt navn til en pille – ingen tager antidepressive for at blive lykkelige, men blot for at slippe for at være helt ulykkelige i en stund. Flere bliver stressede, angste og deprimerede på samme tid med, vi får de her ”lykke”-titler, og folk strømmer hertil fra hele verden for at lære, hvordan man lever ”dansk” med både lykke, hygge og cykling m.m. Hvordan hænger det sammen?
Vi vil have mere
Vi har det jo godt. Vores sociale sikkerhedsnet sørger for, at vi bliver grebet, når vi bliver syge, fyret eller andet. Vi har ikke stor forskel på rig og fattig (selvom skellet er blevet større henover de seneste år – men det er en anden snak). Virksomhederne har gode kår, der er lidt korruption og vi arbejder ikke ligeså meget, som så mange andre. Jeg tror, vores store problem ligger i, at vi er tilfredse – men vi vil være mere end det. Vi stræber efter mere. Når man har noget, vil man gerne have mere! Sådan er mennesket. Uden det drive boede vi stadig på savannen. Det menneskelige drive har bygget civilisationer.
Jeg kender det godt selv: Man kan altid lige få lidt mere. Der er altid plads til forbedringer hos både en selv og omgivelserne. Men hvis man tænker sådan, så er der aldrig noget, der er godt nok. Det bliver en kulturel ting: Hvis alle folk forsøger at gøre sig så gode som muligt, så er det til alles bedste. Samfundet vil gerne have den bedste elektriker, den bedste forfatter, den bedste forsker, for det giver de bedste resultater for fællesskabet.
Men hvis vi hele tiden stræber efter at være bedre, så glemmer vi nuet. Vi glemmer det, der er godt nok! Og vi glemmer at slappe af og få øje på de ting, vi ikke skal forbedre. Er der altid noget, der skal lappes, forebygges og bekæmpes, så slapper vi ikke af, og vi bliver stressede.
Stress dræber lykken
Hvis du føler dig stresset er du ikke i balance. Lidt stress er fint engang imellem – men hvis du føler, at liver galoperer afsted, mens du hænger bagud og har svært ved at følge med, så husk på: Du er ikke i en fastlås situation. Du reagerer blot på noget uhensigtsmæssigt!
Ren lykke handler om balance mellem udfordringer og ro. Det fordrer, at du finder det, der giver dig ro. Når du skærer det væk, der dræner, og samtidig træner det, der giver dig ro, så finder du balance. Og husk – balance handler ikke om at være glad hele tiden!
Mange tror, at hvis man lever et liv i balance, så er man bare altid glad. Men ser man på en vægtskål, så du’r det ikke, at man lægger alle sine vægter på den glade skål. Der skal også være plads til tristhed, melankoli og vrede. Så længe de negative følelser ikke vejer mere end de positive.
Husk dig selv på det, der ikke skal forbedres
Her er mit råd: Lær at slukke for dit drive. Prøv at lade lykken være en opnåelig størrelse. Lykken kommer ikke, når du har det rigtige job, når du har penge nok, når familien opfører sig ordentligt og så videre. Lykken er i det små – den er under en varm dyne på en kold dag, i en stærk kop kaffe, når du er lige ved at dejse om af træthed, i et kram fra en veninde, du helt havde glemt, du savnede.
Jeg ved, det lyder banalt, men er du i stand til at sige en gang om dagen eller blot et par gange om ugen ”lige nu er jeg lykkelig” – så bliver lykken og tilfredsheden med livet og hverdagen meget større!
Mange kan sige, ”jeg er lykkelig nu, men …” og det gælder ikke – det er lykke-snyd 😉 Væk med ”men”! Lykke handler om et øjeblik, hvor der ikke er negative tanker, brok og fokus på det, der mangler. Giv dig selv plads!
Riad Fotografi
Hjælp dig selv med at få øje på lykken
Det kan også være en meget god måde at meditere eller bede på, hvor det ikke handler om nogen religion. Alle kan bruge denne metode: Sæt dig ned, luk øjnene, træk vejret dybt et par gange og nævn så tre ting for dig selv, som du er taknemlig for. Her skal du igen ikke bruge ”jeg er taknemlig, men … ” – det er snyd! Der er altid noget at være taknemlig for. Lad det fylde dig. Det, du skinner lys på, er det, du ser!
Jeg synes faktisk, det bør være et emne i skolen for vores børn. De lærer altid, at de skal stræbe efter at blive bedre, få bedre resultater og høje karakterer, de skal løbe hurtigere, have styr på deres ting og komme til tiden. Det er ikke dårligt, slet ikke, men vi bliver også nødt til at forberede dem på en verden, hvor alting altid kan blive bedre.
For det er sådan, det er – intet er nogensinde godt nok, når man altid kan forbedre sig på alverdens punkter. Derfor mener jeg, at tendensen med mindfullness og yoga i skolerne er en positiv udvikling. Børnene skal lære at kunne sige med god samvittighed, at deres indsats har været god nok. En anden meget simpel men meget effektiv øvelse er at spørge hver aften, når du putter dine børn: ”hvad har været det bedste ved dagen i dag? Hvad har du været stolt af?”. Så slutter man dagen af med at være positiv og have god selvværd.
Lykken for mig
Jeg har været igennem meget lort, for at sige det rent ud. Jeg er født med et handicap, der giver mig mange smerter, min far slog mig, min mor har jeg ikke noget at gøre med mere, jeg har oplevet voldtægt, overgreb, var ved at dø som 27-årig, da jeg havde AIDS i udbrud, blandt andet. Jeg har dage, hvor jeg stadig godt kan blive overvældet af alt det – men jeg forsøger at huske mig selv på, at min dårlige baggrund er en forklaring på, hvorfor jeg er, som jeg er – ikke en undskyldning!
Det betyder, at jeg hver dag er positiv og ser på det, jeg har. Og det er virkelig meget: Jeg har en mand, der elsker mig, dejlige børn, jeg brænder for at bryde tabuer med foredrag i min virksomhed og via mine række af publikationer. Jeg har så meget godt!
Jeg har stadig en tendens til at tænke, at jeg skal forbedre mig og alt i mit liv hele tiden, for jeg har altid skulle arbejde mig op og væk fra alt det trælse, der skete omkring mig. Men det er hårdt altid at kæmpe – derfor vil jeg sige til dig: Gør lykken opnåelig. Det føles helt ufatteligt godt!
Kronik bragt i Nordjyske
Når man lytter til Tina, bliver man klogere, samtidig med at hendes ukuelighed kravler ind under huden.
Gitte Cannon