Tre råd til forebyggelse af stress på jobbet

Tre råd til forebyggelse af stress på jobbet

 

Selvom der ikke er nogen hurtig eller nem måde at blive stressfri på, så kan du forsøge at forebygge stress, inden det rammer.

 

 

Din krop reagerer på stress. Det er en sund måde, din krop reagerer på en usund situation eller adfærd på. Din krop forbereder sig på fare.

Vi er alle forskellige, og det er vores tegn på stress også. Derfor er det nødvendigt, at du lærer dit eget og dine ansattes reaktionsmønstre at kende.

Hvis du ved, hvordan du reagerer, når du oplever begyndende stress, kan du i højere grad forebygge langvarig stress og de fysiske, psykiske og mentale farer, det medfører. Det kan hjælpe at tale om tegn på stress med dine kollegaer. Så ved I, hvad der er på færde, når nogen rammes af stress i længere tid.

 

Videncenter for Arbejdsmiljø beskriver “den sunde rektion” på stress, som vi skal huske at adskille fra de langvarige tegn:

“Fornemmelsen af kroppens alarmberedskab kan være ubehagelig, men alarmreaktionen er helt normal. Får vi løst udfordringen, der stresser os, eller har vi en forventning om, at vi kan løse den, falder kroppens alarmberedskab hurtigt igen. Det er nødvendigt for os at kunne reagere hurtigt i pressede situationer, og stressreaktionen er derfor sund.”

Men husk, at være stressramt er en alvorlig sag – tag hånd om den så tidligt som muligt. Lad ikke den sunde reaktion blive erstattet af langvarige stresssymptomer.

 

Uanset om du er medarbejder eller leder på din arbejdsplads, er der mulighed for at implementere disse 3 råd til forebyggelse af stress på jobbet.

 

  1. LÆR at VÆRE tilstede – tag en rygepause selvom du ikke ryger. Stil uret på 10 minutter. Brug pausen på andet end mobilen eller sociale medier. Stræk benene, gå en tur og træk vejret.

 

  1. Brug ørepropper eller lyt til din yndlingsmusik, når du arbejder. Vi er alle forskellige, men nogle er bedre til at abstrahere fra støj og forstyrrelser. Har du svært ved at koncentrere dig, er det en idé at lukke alt støj ude.

 

  1. Lav måske-aftaler med kollegaer i arbejdstiden eller udenfor arbejdstiden. Dette kan skabe god harmoni og højne din trivsel i arbejdstiden.

 

Bliver du nysgerrig på at læse mere om forskellen på de sunde og de usunde stresssymptomer?

 

 

Her kan du downloade flere gode råd til dit eget arbejdsliv.

 

 

Yderligere ressourcer om stress

Herunder finder du flere oplysninger om stress, som du kan dykke ned i.

Husk: Stress er en klinisk diagnose, og du skal derfor kontakte din læge, hvis du oplever, at du allerede er helt nede med stress. Så er det en sygdom og ikke blot en ubalance eller en fortravlet periode, som du fx med mine redskaber kan kæmpe dig igennem.

 

https://www.forebygstress.dk/

 

 

Der er lukket for kommentarer.

Scroll to Top