fbpx

Hvilke værdier vægter du?

Print Friendly, PDF & Email

Ligesom så mange andre tænker jeg over mit arbejds- og privatliv her i coronatiden. Når der ruskes op, giver det anledning til at tænke på det helt basale. Derfor et lille skriv om mine værdier.

Jeg vil gerne fortælle lidt om et af mine foredrag ’Fra invalid til individ’, som netop viser meget om, hvilke værdier jeg går efter.

Jeg har holdt foredraget på flere højskoler – især på højskoler, hvor eleverne er mennesker med fysiske og sociale handicaps.

Jeg føler, at jeg holder elevernes og lærernes liv i mine hænder i de to timer, som foredraget varer.

Min fortælling giver elever og lærere faglig og personlig indsigt i, hvordan man overlever en barsk opvækst præget af mine forældres alkoholmisbrug og følelseskulde sammen med en invaliderende sygdom og beslutter sig for at ville det gode liv. Med mit foredrag, hvor jeg graver dybt i min egen situation, vil jeg gerne have, at tilhørerne tænker over deres eget forhold til andre mennesker. Det kan være forældre, familie, lærere og vejledere, venner, skolekammerater osv.

Den højskole, hvor jeg havde en rigtig god følelse af god kontakt til eleverne og lærerne, har nogle gode værdier, som jeg føler, ligner mine egne. Det er

·        Myndighed, som er evnen og viljen til at tage ansvaret for sit eget liv

·        Værdighed, som er evnen til at behandle andre og sig selv med respekt

·        Solidaritet, som er at tage hensyn til andre og deltage aktivt i fællesskabet

Myndighed er, at man har selvbevidsthed men ikke er selvoptaget. Som et ungt menneske prøver man at forstå sig selv og være en del af et dejligt fællesskab.

Det handler om at tage ansvar for sig selv og egne handlinger og være ansvarlig i forhold til andre mennesker.

Det kræver viden, erfaring og modenhed. Det er forældrene og skolen, der skal hjælpe barnet/den unge til at lære at tage sine egne fornuftige beslutninger og lære barnet/den unge at tænke over, hvordan man træffer gode beslutninger og hvilke konsekvenser ens beslutninger har. Men hvad gør man som barn/ung, hvis man ikke har nogen, der kan vejlede én? Det viser jeg i foredraget med mit eget liv som eksempel.

Værdighed er et menneskes ret til at blive værdsat og respekteret for dets egen skyld og til at blive behandlet på en god og ordentlig måde.

Solidaritet betyder, at du kan sætte dig i en andens sted og ved at du tager hensyn til andre mennesker tæt på dig. Jeg giver mit bud på, hvordan det kan gøres respektfuldt i familien og i samfundslivet.

Til inspiration:

Jeg føler, at jeg har noget at bidrage med. Jeg vil gerne inspirere elever og lærere til at diskutere lige muligheder for alle uanset hvilket udgangspunkt man har i livet. Det er så vigtigt at diskutere hvilket samfund vi ønsker.

Velfærdssamfundet i Danmark, som vi er glade for og stolte af, bygger på værdier som solidaritet, lighed, tillid og fællesskab.

Vores værdier er forudsætninger for, at vi opretholder sammenhængskraften i vores land. Det kræver, at vi har tillid til hinanden, både børn, unge og voksne for at kunne trives, være trygge og få gode venner og kammerater.

Hvilke værdier vægter du højest?

Kontakt mig gerne på tina@campbell.dk og tlf. 28405688, hvis I vil høre om mit liv og hvordan jeg har klaret mig som mønsterbryder ved at skabe mig en dejlig familie, blive karrierecoach, leder og skabe min egen virksomhed med fokus på netop livsgejst og arbejdsglæde.

Se fx også mine onlinekurser.

Kh Tina

Campbell.dk spammer ikke! Læs privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

ØNSKER DU MERE GLÆDE?

TEST DIG SELV: Ved du hvor på arbejdsglædeskalaen, du ligger - og hvad det betyder for din arbejdsevne? Få den unikke test direkte i din mailboks.

Samtidig tilmelder du dig nyhedsbrev med eksklusive tilbud etc.

Scroll to Top