Sådan kommer du i småjob! Del 1

Sådan kommer du i småjob – også efter Corona

Dette indlæg er en del af en serie på tre, men kan sagtens læses selvstændigt.

Aldrig har der været så meget fokus på det fleksible arbejdsmarked som nu. Flere og flere er usikre på, hvordan de kan finde deres plads i en verden, hvor arbejdslivet forandrer sig hastigt – især i kølvandet på Corona-pandemien. Det kan virke uoverskueligt, men det er ikke umuligt!

Hvad hvis du ikke passer ind i et “almindeligt” arbejdsmarked?

Måske føler du, at du ikke kan håndtere et klassisk 8-16-job, fordi du eller en nær pårørende har brug for ekstra tid og omsorg. Det kan skyldes stress, et handicap, alderdom eller en fysisk skade.

Men du kan stadig finde vej til arbejdslyst, glæde og større trivsel – også udenfor de traditionelle rammer.

Et arbejdsmarked i forandring

Vi befinder os midt i en tid med markante forandringer. Befolkningen vokser, men antallet af traditionelle jobs følger ikke nødvendigvis med. Flere ældre betyder, at færre yngre skuldre skal bære arbejdsbyrden, og samtidig ser vi robotter og teknologi overtage opgaver, som tidligere krævede menneskehænder.

Samtidig er der en tydelig tendens til, at arbejdsmarkedet ændrer sig i retning af mere fleksibilitet. Flere efterspørger kortere arbejdsuger, fleksible arbejdstider og hjemmearbejdspladser. Dette skaber et pres på de traditionelle arbejdsstrukturer, hvor fuldtidsstillinger har været normen.

Behovet for deltidsansatte vokser:
Fremtidens arbejdsmarked vil i højere grad kræve løsninger, der inkluderer deltidsansatte. Flere virksomheder opdager, at de kan drage fordel af at ansætte medarbejdere i mindre stillinger – både for at tiltrække en mere mangfoldig arbejdsstyrke og for at imødekomme medarbejdernes ønsker om mere balance mellem arbejde og privatliv.

Vi ser det allerede i dag:

  • Småjobs og deltidsstillinger er i vækst, især inden for service, pleje og administrative funktioner.
  • En aldrende befolkning betyder, at der vil være behov for flere medarbejdere i mindre roller, der kan dække specifikke behov, fx i sundhedssektoren.
  • Den stigende brug af teknologi og automatisering gør det muligt at tilpasse arbejdet, så det kan udføres af flere personer med forskellige kompetencer – ofte på deltid.

Fremtiden peger på et arbejdsmarked, hvor deltidsansatte spiller en central rolle i at holde hjulene i gang. Det er en udvikling, der både rummer udfordringer og muligheder – og som skaber plads til, at flere kan bidrage på deres egne vilkår.

Dette er ikke kun en nødvendighed, men også en mulighed for at skabe et mere mangfoldigt, inkluderende og bæredygtigt arbejdsmarked.

Corona-pandemien og nye udfordringer

Mens jeg skriver dette, er Danmark i lockdown. Skoler og uddannelsesinstitutioner er lukkede, og antallet af nytilmeldte ledige er eksploderet til 50.000 på få dage. Corona-pandemien har ændret spillet, og vi står over for en fremtid, hvor flere vil kæmpe om færre jobs.

Selvom ingen ved præcis, hvilke løsninger der kommer, står én ting klart: Vi har brug for et arbejdsmarked, der kan rumme flere – på nye og mere fleksible måder.

Syv nemme råd der hjælper dig på vej til større arbejdslyst i det helt rigtige job:

  • Tilmeld dig forening med andre i lignende situation
  • Vend dine kerneværdier med dine pårørende, så du hviler i dem, når du søger arbejde
  • Læs bøger indenfor dit område
  • Lav en liste over dine faglige og personlige styrker – begge dele er relevant for job
  • Skriv ned hvilke opgaver, du kan udføre, så du nemt kan vise arbejdsgiver dette
  • Husk fagforening kan være god samarbejdspartner
  • Jobcenter kan hjælpe dig med at finde småjobs

Lad os hjælpe hinanden til at finde din arbejdsglæde. Med andre ord: Sådan kommer du i småjob!

“… Selvom man måske gennem livet har defineret sig gennem sine udfordringer (psykiske eller fysiske), så har alle mennesker ressourcer og kompetencer, der netop kan være lige det der gør forskellen på de enkelte arbejdspladser.  Den (bogen Find Arbejdsglæden/red) er skrevet af en forfatter, der respekterer sit publikum og på en fin måde kommer omkring måder at finde arbejdsglæde på.

– Mikkel R. V. Rasmussen, speciallæge i psykiatri, ledende overlæge, Psykiatrisk Afdeling i Vejle, Næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab, stifter af #VærdigPsykiatriForAlle og medlem af Psykiatri-Listen (P).

Scroll to Top