‘Sådan kommer du i småjob’ er del af tre indlæg, men kan sagtens læses separat.
Hvad betyder det fleksible arbejdsmarked efter Corona? Hvilken konsekvens har det for alle jer der i forvejen falder udenfor de systemer, der er på arbejdsmarkedet lige nu? Det er nu, der skal kæmpes for en fleksible løsning, hvis du vil ind på arbejdsmarkedet. Derfor dette indlæg: Find glæden i småjob!
Udover alle de nye arbejdsløse i kølvandet af Corona kommer der flere fleksjobbere – omkring 70.000 danskere har fået bevilget fleksjob. Det er en stigning på 28 procent siden fleksjob- og førtidspensionsreformen trådte i kraft i 2013. Med reformen i 2013 blev det muligt at ansætte i fleksjob i ganske få timer om ugen, og det er da også de små jobs, der især er i stigning. Mere end halvdelen af alle nye fleksjob er på mindre end ti timer om ugen, 55 procent.[1] Dertil skal lægges, at der kommer masser af småjob til fx Coronarengøring.
Det betyder, at arbejdere skal gentænke deres rolle på arbejdsmarkedet og virksomhederne skal være klar over deres sociale ansvar – og på samme tid skal samfundet også rykke sig, så hele opfattelsen af det, at have et arbejde, ændrer sig.
Hvad mener jeg med det? Jeg mener, at jeg har i mit arbejde som karrierecoach erfaret, at man tænker ”arbejde er lig med fuldtidsjob på en arbejdsplads”. Det passer ikke! Der findes mange måder at arbejde på. Alle kan skabe arbejdslyst, trivsel og glæde. Men mange ser kun egne begrænsninger – derfor kan man nemt føle sig udenfor det almindelige arbejdsmarked, der søger robuste medarbejdere og folk, der kan have mange bolde i luften. Det kan føles, som om man ikke er ønsket.
Derfor vil jeg sige: Der er er plads til, at lige præcis DU kan finde arbejdslyst og trivsel. Om du arbejder to eller 20 timer om ugen eller om du arbejder hjemmefra eller på en arbejdsplads. Det er mindre vigtigt. Hensigten med dette indlæg er, at du skal vide, at du kan finde arbejdsglæden – der er også plads til dig på arbejdsmarkedet!
Find glæden i småjob med syv nemme råd der hjælper dig på vej:
- Vælg relationer der støtter dig. Det styrker dig til jobbet
- Tag på kurser og til foredrag for at høste mere viden
- Finpuds dit cv med også personlige kompetencer
- Find fx Facebookfællesskab med andre i lignende situation
- Læs blade om emnet
- Lav fx familieaftale omkring dit hvil, hvis det er vigtigt for din arbejdssituation
- Foreslå en virksomhed, at du og en ven deler en fuldtidsstilling
Lad os hjælpe hinanden til at finde arbejdsglæden!