fbpx

Hudsult – tip 1

Print Friendly, PDF & Email

Hudsult

I min serie ‘tips til at forebygge stress og styrke dit immunforsvar’, får du dette råd.

Ved du, hvad hudsult er?

Det er manglen på fysisk kontakt med andre mennesker.

Det har du måske især mærket til i den sidste tid, hvor vi har krammet meget mindre og måske ikke har haft nogen, vi kan være tæt på i hverdagen. I sådan en situation kan du opleve, at din krop reagerer negativt på manglen på fysisk kontakt med andre.

Hvad er det så, vi mangler, når vi ikke har fysisk kontakt med andre?

Når du krammer din ven, kollega eller din familie, frigives lykkehormonet oxytocin. Når du i en periode ikke har haft særlig meget fysisk kontakt, kan du begynde at mærke, at der ikke så ofte frigives lykkehormon, og det kan gøre dig trist.

Heldigvis behøver du ikke fare ud og kramme alle, du ser, for at frigive lykkehormonet. Der er mange andre ting, du kan gøre, som har samme effekt:

➡ Gå ud i solen. Solens stråler varmer ikke blot, de sikrer også, at vi får det livsnødvendige D-vitamin. Ved at opfylde depoterne af D-vitamin belønner din hjerne dig med lykkehormonet.

➡ Tag et karbad eller et langt brusebad. Det varme vand mod din hud giver samme effekt som et kram.

➡ Forkæl dig selv ved at smøre kroppen ind i en god bodylotion. Når du smører cremen ud, giver du dig selv den nødvendige kropskontakt. Så snyder du hjernen til at tro, at du får et kærligt kram.

➡ Kæl med dit kæledyr. Nærkontakt med de små, pelsede medlemmer af familien kan udløse præcis samme effekt som et kram fra et andet menneske. Hvorfor tror du, at ensomme damer har mange katte?

Campbell - blogindlæg om hudsult

Din kat er godt nok ikke et menneske, men din krop får uanset hvad dækket sit behov for oxytocin, ik?
Hvis din kat ovenikøbet også er din bedste ven – jamen, så er der faktisk ikke noget problem.

Selvom du føler at det ikke er muligt at have nærvær og dialog med andre mennesker, så findes der altså gode alternativer, som kan stå i stedet. Omend det blot er for en kort periode. Det gør det også lidt nemmere at gå igennem med oprejst pande. Selvom dig og din krop har et naturligt behov for oxytocin, så skeler din krop ikke til, om det bliver udløst ved at kramme din kat eller din kæreste.

Du kan godte dig ved tanken om, at din hudsult blot er en forbipasserende tilstand, som alle mennesker kan og vil opleve på et tidspunkt i deres liv. Du er med andre ord slet, slet ikke alene… Det i sig selv gør vel også noget ved humøret?

Har du ikke mulighed for at være sammen med andre fysisk, så er det vigtigste at du på trods af den fysiske afstand stadigvæk føler, at du er i dialog med andre mennesker. Du kan altså stadig føre en dialog med andre mennesker i dit liv på distancen.

Husk at skrive, ringe og komme i kontakt med dem i dit liv, der virkelig betyder noget for dig. 

Du kender sikkert følelsen, når en god gammel ven, som du ikke har talt med i 10 år ringer – det føles næsten som om, når I taler sammen i telefonen, at I aldrig nogensinde har været væk fra hinanden. Ja, måske sågar har I begge oplevelsen af at være i nøjagtig samme rum selvom I sidder på hver jeres side af jordkloden? 

Fordi sundhed og glæde går hånd i hånd!

Du kan få et helt kursus med redskaber til at forebygge stress LIGE HER!

Scroll to Top