Inklusion af fleksjobber fylder meget for firmaer, der overvejer, om det er en mulighed for dem.
Du kender måske allerede begrebet CSR, som står for Corporate Social Responsibility. Det er en betegnelse for virksomheders arbejde med at integrere sociale og miljømæssige hensyn i deres forretningsaktiviteter og i deres interaktion med interessenterne. En dansk betegnelse for begrebet er Virksomhedens samfundsansvar.
Hvorfor bringer jeg så det op?
Fordi der fra samfundets side har været et behov for at definere det ansvar, som virksomhederne har. Og der er selvfølgelig forskel på små og store virksomheder, det ved jeg godt, men alle slags virksomheder bør have en strategi eller et mål om at øge deres CSR-aktiviteter. Det mener jeg er vigtigt for både virksomheder og samfund. Diversitet og mangfoldighed skaber bedre arbejdspladser og bedre resultater.
Fleksjob udgør fortsat en vigtig kompensation for nedsat arbejdsevne, der kan fremme beskæftigelse. Men spørger man en virksomhed, om de overhovedet kunne være interesseret, så fylder andelen af inklusion af fleksjobber meget. Hvordan sikrer man arbejdslyst for fleksjobber samtidig med generel trivsel for også resten af teamet?
Derfor dette indlæg hvor jeg vil give tips til inklusion af fleksjobbere.
Men først baggrund for fleksjobmuligheden.
Handicapkonventionens Artikel 27, 28
Fleksjob giver mennesker med handicap, som har en nedsat arbejdsevne, en mulighed for at være en del af arbejdsmarkedet og blive kompenseret for den manglende arbejdsevne. Mange mennesker med handicap er beskæftiget gennem fleksjob. Det giver dem mulighed for at få arbejdslyst, glæde og trivsel hele vejen rundt i deres liv – præcis som for andre.
Baggrund for inklusion af fleksjobber
Alle personer med handicap og nedsat arbejdsevne har ret til et arbejde. Når den nedsatte arbejdsevne betyder, at den enkelte kan arbejde færre timer og dermed har reducerede indtægtsmuligheder, er det ikke længere muligt at forsørge sig selv via arbejde. Her kommer fleksjob ind i billedet.
Refusion for fleksjob
Du som arbejdsgiver udbetaler den ansatte i fleksjobs løn. Afhængigt af medarbejderens arbejdsevne kan du få et tilskud på 1/2 eller 2/3 til lønnen.
Tilskuddet kan ikke overstige den overenskomstmæssige mindsteløn på det aktuelle ansættelsesområde. I tilfælde af manglende overenskomst gælder lønsatser på sammenlignelige områder med tilsvarende arbejde.
Der gives også tilskud til din ATP, og hvis der betales til en obligatorisk arbejdsmarkedspension, gives der også tilskud til dette. Tilskuddet til arbejdsmarkedspensionen overstiger ikke mindstesatsen.
Nu til delen omkring inklusion af fleksjobbere.
I skal som arbejdsplads imødekomme den ansatte med åbne arme. Især fleksjobbernes daglige kollegaer har en stor rolle. Men når det er sagt, så er reglen nærmest, at der ikke er nogen regel. Fleksjobbere er lige så forskellig som dine andre ansatte. Behovene er de samme.
Men det der fylder mest i dialog mellem fleksjobbere og de resterende ansatte er disse tanker:
👉 Som kollega skal du ikke være bange for at snakke med din kollega i fleksjob.
👉 Du skal ikke være bange for at spørge din kollega, hvordan han eller hun vil inkluderes i det sociale på arbejdspladsen
👉 Du skal ikke være bange for at italesætte fleksjobberens kompetencer eller begrænsninger
👉 Sidst, men ikke mindst, skal du ikke være bange for at joke og lave sjov med fleksjobberen – alle tåler at blive grint MED.
Hvorfor er arbejdsglæde egentlig relevant i forhold til lige præcis din virksomhed?
Det er det, fordi det betaler sig. En undersøgelse fra Department of Economics på University of Warwick viser, at arbejdsglæde øger produktiviteten blandt medarbejdere. Faktisk viser undersøgelserne, at arbejdsglæde skabte en produktivitetsstigning på 12 %, mens medarbejdere uden arbejdsglæde var 10 % mindre produktive end normen.
Hvordan skaber man så arbejdsglæde?
Det er straks sværere. Mange virksomheder tænker højere lønninger, fitnessrum og frokostordninger, og det er også gode løsninger, men meget forskning peger på, at arbejdsglæde hænger sammen med gode relationer og en mening med arbejdet. Og ansætter du folk, der har brug for lidt ekstra fleksibilitet eller hjælpemidler, så vil dine andre medarbejdere finde mening i at hjælpe dem, og diversiteten på arbejdspladsen vil betyde, at der helt automatisk bliver skabt gode relationer.
NB: tjek altid op med de nyeste regler, der kan have ændret sig, siden dette indlæg blev skrevet!
Tina kan forklare det der undrer mange
Vibeke Bisgaardsygeplejerske