fbpx

Søvn – tip 3

Print Friendly, PDF & Email

Søvn

I min serie ‘Tips til at forebygge stress og styrke dit immunforsvar’, får du dette råd.

Ja, du har sikkert fået tudet ørerne fulde om det før.

Men en god og stabil nattesøvn er næsten et mirakelmiddel, og det er altså bevist på utallige måder af videnskaben. Når vi sover, renser hjernen sig selv for affaldsstoffer og heler eventuelle småskader fra overbelastning. Når vi kører os selv for hårdt, laver vi faktisk skade på vores egen hjerne.

Så næste gang du drøner derudaf på jobbet, så husk lige særlig godt på den gode søvn efterfølgende.

Vores tarme og immunforsvar arbejder også med at rense uhensigtsmæssige ting ud af kroppen i fred og ro, mens vi sover. Det er derfor, du sover mere, når du er syg. Sådan skaber kroppen mere energi til de vigtige funktioner i immunforsvaret.

Måske kender du Maslows behovspyramide, hvor han beskriver de fem menneskelige motivationsbehov?

På denne pyramide udgør søvn et af de allervigtigste trin, da det afgør om vi ganske enkelt kan fungere i løbet af dagen. Med andre ord er søvn altafgørende for, at du og din krop kan fungere i dit daglige liv. 

Derfor er det vigtigt at kende sig selv – at vide, hvad man står for – og prioritere i de arbejdsopgaver, der kommer dumpende. Man kan ikke altid bestemme lige præcis alle de ting, man helst vil lave, men man bør gøre, hvad man kan for at få flere af de opgaver, som giver dig mening. Det kan du gøre ved at sortere ud i noget af alt det, som ikke giver mening for dig

Tina Campbell - blogindlæg om søvn

Hvordan opnår du så den der gode, stabile nattesøvn?

✔ Det basale skal være på plads. Dit soveværelse må ikke være for varmt, og det skal være helt mørkt. Når der er mørkt, stimuleres søvnhormonerne, der får dig til at sove og drømme.

✔ Rutiner er vigtige. Sørg for at lave en fast rytme for, hvornår du går i seng og står op. Vi er vanemennesker, så når vi følger rutiner, slapper vi mere af og har nemmere ved at falde i søvn.

✔ Og så til den moderne syndebuk: Lys fra skærme. Lys af forskellige bølgelængder stimulerer forskellige søvnhormoner, og skærme ligner dagslys så meget, at det stimulerer de hormoner, der holder dig vågen. Derfor er det en god ide at slukke for tv, telefon, tablet og computerskærm, mindst 2 timer før du går i seng.

Fordi sundhed og glæde går hånd i hånd!

Scroll to Top