fbpx

Sådan opnår du som soloselvstændig en bæredygtig forretning

Som foredragsholder og indehaver af et enmandsfirma har jeg prioriteret at udforske vejen mod en mere bæredygtig forretning. Denne rejse har været fyldt med små skridt og store drømme, og jeg ønsker at dele mine erfaringer og initiativer med dig.

Udfordringer for soloselvstændige

Selvom jeg med en lille virksomhed (SMV) ikke er forpligtet til at aflægge et ESG-rapport endnu, er jeg alligevel bevidst om mit ansvar og arbejder målrettet på at gøre en indsats for at forbedre vores samfund.

Jeg har beskæftiget mig en del med anbefalinger om social bæredygtighed til virksomheder, og derfor ser jeg det også som naturligt, at jeg selv sætter mig ind i det. Det har jeg derfor besluttet mig for at gøre allerede nu.

Indirekte krav og samarbejdspartnere

Store virksomheder skal kunne beskrive, hvordan deres samarbejdspartnere opfylder ESG-kravene. Derfor er det vigtigt, at også små virksomheder forholder sig til disse emner.

Miljømæssige initiativer

  1. Brug af Svanemærket trykkeri:

    • Som en del af mit engagement i miljømæssig bæredygtighed samarbejder jeg med det lokale trykkeri, Vester Kopi, der er svanemærket certificeret. Dette sikrer, at det trykmateriale, jeg bruger til mine foredrag og workshops, produceres med fokus på miljøvenlige processer og materialer.
  2. Reparation af IT-udstyr:

    • I stedet for at købe nyt IT-udstyr sender jeg mit udstyr til reparation hos Datamarked i Nørresundby. Denne praksis hjælper med at reducere elektronisk affald og forlænger levetiden for mit eksisterende udstyr, hvilket er afgørende for min bæredygtighedsstrategi.

 

Sociale initiativer

  1. Lokalt samarbejde og handicappolitik:

    • Jeg tror på vigtigheden af at støtte lokale virksomheder og samarbejde med dem, når det er muligt. Mit partnerskab med Vester Kopi og Datamarked illustrerer mit engagement i at styrke det lokale erhvervsliv og samfund.
    • Desuden har jeg tætte samarbejder med forskellige handicappolitiske organisationer og personer. Jeg holder mig nøje orienteret om handicappolitiske tiltag, især i mit lokalområde.
  2. Fleksjob og diversitet:

    • Som en del af min sociale ansvarlighed ansætter jeg gerne folk i fleksjob, så snart det giver mening. Jeg stræber efter diversitet i min virksomhed med hensyn til køn, alder, nationalitet og seksualitet. Et inkluderende arbejdsmiljø, hvor alle føler sig velkomne og respekterede, er afgørende for mig.

 

Ledelsesmæssige initiativer

  1. Miljøøkonomisk rejseplanlægning:

    • Når jeg deltager i foredrag eller workshops, vælger jeg den mest miljøøkonomiske rejsemetode, såsom offentlig transport eller deling af køretøjer, så længe det giver mening for mig også helbredsmæssigt. Jeg parkerer gerne min bil i kanten af byområdet og tager min el-kørestol rundt derfra. Jeg har mit eget bestik, genanvendelige flasker og eget termokrus med til alle former for møder. Dette hjælper med at reducere mit kulstofaftryk og viser mit ansvarlige lederskab som enkeltmandsvirksomhed.
  2. Transparens og ansvarlighed:

    • Jeg forpligter mig til at opretholde høj standard for transparens og ansvarlighed i min virksomhedsledelse. Dette inkluderer regelmæssig rapportering om mine miljømæssige og sociale præstationer samt en åben dialog med interessenter om mine forpligtelser og handlinger på disse områder.

 

Konklusion:

Ved at integrere miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige initiativer i min forretningspraksis tror jeg på, at jeg kan bidrage til en mere bæredygtig og ansvarlig fremtid. Jeg fortsætter med at søge nye muligheder for at forbedre og udvide mine ESG-initiativer og opfordrer andre til at gøre det samme.

Gode råd til dig

Her er nogle tips til enkeltmandsvirksomheder, der ønsker at være mere bæredygtige:

 

  1. Analyser din nuværende praksis:

    • Start med at evaluere, hvordan din virksomhed fungerer i dag. Identificer områder, hvor der er potentiale for forbedring, fx ressourceforbrug, affaldshåndtering eller energiforbrug.                 
  2. Sæt mål og delmål:

    • Definér konkrete mål for din bæredygtighedsindsats. Hvad ønsker du at opnå? Del målene op i mindre trin, så det bliver mere overskueligt.
  3. Involver dine interessenter:

    • Inkluder dine kunder, leverandører og samarbejdspartnere i dialogen om bæredygtighed. Måske kan I sammen finde løsninger og inspirere hinanden.
  4. Tænk cirkulært:

    • Overvej, hvordan du kan genbruge, reparere eller genanvende materialer. Kan du designe produkter, der har længere levetid?
  5. Vælg grønne leverandører:

    • Når du køber varer eller tjenester, undersøg leverandørernes bæredygtighedspraksis. Vælg dem, der også prioriterer miljøet.
  6. Reducer dit energiforbrug:

    • Brug energieffektive apparater og lyskilder. Sluk for elektronik og lys, når det ikke er i brug.
  7. Promover din indsats:

    • Del din rejse mod bæredygtighed med dine kunder og netværk. Det kan inspirere andre og skabe opmærksomhed omkring din virksomhed.
  8. Ansættelse af personer i fleksjob:

    • Overvej at ansætte en person i fleksjob, der kan aflaste dig i forbindelse med de mange forskelligartede opgaver, du har som soloselvstændig. Dette kan både være en win-win-situation for din virksomhed og for den ansatte. Folk i fleksjob bringer ofte unikke kompetencer og perspektiver med sig, og det kan bidrage til en mere mangfoldig og bæredygtig arbejdsstyrke. Altså S’et i ESG-kravene.
    • Husk, at social bæredygtighed handler ikke kun om miljøet, men også om at tage ansvar for samfundet omkring os. Ved at inkludere personer i fleksjob kan du være med til at skabe en positiv indvirkning på både individ- og samfundsniveau.

 

Små skridt gør også en forskel!

Scroll to Top