‘Sådan kommer du i småjob’ er del af tre indlæg, men kan sagtens læses separat.
Aldrig før har der været så megen snak om det fleksible arbejdsmarked. Andelen af folk, der er i tvivl om, hvordan de kan passe ind i på arbejdsmarkedet, stiger. I disse urolige Coronatider virker det umuligt. Derfor dette indlæg: Sådan kommer du i småjob efter Corona.
Måske synes du ikke, at du passer ind i et almindeligt arbejdsmarked med et 8-16 job, fordi du selv eller en af dine nærmeste har brug for lidt ekstra omsorg eller tid. Det kan for eksempel være dig, der er stresset, har et handicap, eller er fysisk svækket – måske på grund af alderdom eller en skade.
Men det kan du! Også du kan opnå arbejdslyst, glæde og større trivsel.
Tallene taler for sig selv
Lige nu ser vi et arbejdsmarked i udvikling. Vi bliver flere mennesker, men ikke nødvendigvis flere jobs. Der kommer flere ældre og færre yngre skuldre til at bære det tunge læs. Robotter kommer ind og overtager noget af arbejdet. Vi kommer til at være flere mennesker til at deles om de jobs, der er. Derudover så sker der noget i samfundet – flere efterlyser kortere arbejdsuger, mere fleksible arbejdstider eller hjemmearbejdspladser. Der er altså i samfundet et behov for, at arbejdsmarkedet ændrer sig og bliver mere fleksibelt og mangfoldigt.
Mens jeg sidder og skriver det her, er Danmark i lockdown på grund af Coronavirus, skolerne og uddannelsesinstitutionerne er lukkede, og jeg har netop læst i Nyhederne, at antallet af nye ledige danskere er på 50.000. Coronavirussen og Danmarks lockdown vil betyde, at mange flere er arbejdsløse og kommer til at se på, hvordan de kan få jobs. Vi bliver flere om buddet på de jobs, der findes lige nu. Der kommer selvfølgelig til at ske en masse tiltag, som jeg og ingen andre ved noget om endnu, men én ting er sikkert: Vi har brug for et mere fleksibelt arbejdsmarked. Det er jeg slet ikke i tvivl om.
Syv nemme råd der hjælper dig på vej til større arbejdslyst i det helt rigtige job:
- Tilmeld dig forening med andre i lignende situation
- Vend dine kerneværdier med dine pårørende, så du hviler i dem, når du søger arbejde
- Læs bøger indenfor dit område
- Lav en liste over dine faglige og personlige styrker – begge dele er relevant for job
- Skriv ned hvilke opgaver, du kan udføre, så du nemt kan vise arbejdsgiver dette
- Husk fagforening kan være god samarbejdspartner
- Jobcenter kan hjælpe dig med at finde småjobs
Lad os hjælpe hinanden til at finde arbejdsglæden!